Mikä on Roverway- partiotapahtuma?

Roverway on kolmen vuoden välein järjestettävä partiotapahtuma. Eurooppalaiseen vaeltajatapahtumaan voivat osallistua kaikki Partioliikkeen maailmanjärjestöön WOSMiin (World Organisation of Scout Movement) ja Partiotyttöjen maailmanliittoon WAGGGSiin (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) kuuluvat 16-22 vuotiaat samoajiin tai vaeltajiin kuuluvat partiolaiset. Ensimmäinen Roverway-tapahtuma järjestettiin Portugalissa vuonna 2003, jonka jälkeen tapahtuma on järjestetty Italiassa vuonna 2006 ja Islannissa vuonna 2009. Vuonna 2012 tapahtuma järjestettiin Suomessa ja vuonna 2016 Ranskassa.

Seuraava Roverway-tapahtuma tullaan järjestämään Alankomaissa vuonna 2018, tasaten vuosien 2012 ja 2016 väliin jääneen neljän vuoden tauon.

Perustietoa tapahtumasta

Tapahtuma järjestetään yleensä elokuussa, ja se kestää noin 10–11 päivän ajan. Yleensä osallistujia hyväksytään tapahtumaan mukaan vain Euroopan alueelta, mutta joinakin vuosina mukana on ollut osallistujia myös kauempaa, jopa Japanista ja Ugandasta asti.

Tapahtuma järjestetään pääosin vapaaehtoisvoimin. Tapahtumaan osallistuvat, yli 22-vuotiaat aikuiset toimivat tapahtumassa kansainvälisissä palvelutehtävissä, eivätkä osallistu samoihin tapahtumiin, kuin muut leiriläiset. Palvelutehtävissä toimivat valmistelevat leiriosuutta sillä välin, kun nuoremmat osallistujat ovat poluillaan ympäri maata. Joissakin tapahtumissa myös leiriä valmistelevat ovat saaneet osallistua poluille.

Roverwayn neljä vaihetta ja hinnat

Tapahtuma koostuu neljästä osasta. Ensimmäisessä osassa ennen päätapahtumaan matkaamista tapahtumaan osallistujat jaetaan 50-henkisiin heimoihin. Heimot tutustuvat toisiinsa internetissä ja suorittavat heimoille annettuja ennakkotehtäviä. Jotkut heimot tapaavat jo ennen leiriä, sillä heimot jaetaan alueittain.

Päätapahtuma aloitetaan avajaisilla itse kohdemaassa, jonne kaikki heimot kerääntyvät yhdessä. Avajaisten jälkeen eri heimot siirtyvät omille määrätyille alueilleen eri puolille maata, joissa he suorittavat neljästä kuuteen päivää kestävän vaelluksen eli polun. Päivät riippuvat kyseessä olevasta tapahtumasta, esimerkiksi Suomen Roverwaylla polku kesti vain 4 päivää, kun taas Ranskassa polun pituus oli 6 päivää. Polkuosalla suoritetaan usein erilaisia palvelutehtäviä. Samalla tutustutaan paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja ihmisiin. Monet palvelutehtävistä ovat paikallisten auttamista.

Polun jälkeen kaikki heimot kerääntyvät loppuajan kestävälle yhteisleirille. Yhteisleirillä leiriläiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja rentoutumaan, tietenkin partiohengessä. Päätapahtumaan liittyy yleensä jotakin maalle tyypillistä tekemistä, esimerkiksi vuoden 2106 Ranskan Roverwayssa leiriläiset pääsivät viimeisenä päivänä vierailemaan Disneyland Parisissa ennen viimeistä leiri-iltaa, joka päätti tapahtuman. Päätapahtumassa suunnitellaan leirin jälkeen toteutettavaa palvelutehtävää, joka suoritetaan omassa kotimaassa.

Leirin jälkeen heimot palaavat kotimaihinsa. Seuraavan muutaman kuukauden aikana he suorittavat oman leirillä suunnitellun palvelutehtävänsä. Tehtävä palvelee ja tukee kunkin heimon paikallista yhteiskuntaa.

Leiriläiset maksavat itse Roverwayhin osallistumisesta. Kokonaiskuluiksi tulee yleensä noin 1000 euroa, johon sisältyvät lennot, leiri, majoitus, ruoka ja kaikki muu leiriin liittyvä. Lennot leiriläiset yleensä maksavat erikseen, sillä hinnat voivat vaihdella paikkakuntien mukaisesti. Leirimaksun voi yleensä suorittaa osissa. Maksuun sisältyy vakuutus.

Tapahtuman palvelutehtävissä toimivat yli 22-vuotiaat osallistujat saavat yleensä alennetun hinnan.

Tapahtuman teemat

Jokaiselle Roverway-tapahtumalle valitaan oma teemansa, jonka mukaan tapahtuman aktiviteetit suunnitellaan. Teemana ensimmäisessä Roverway-tapahtumassa Portugalissa oli People in Motion. Italiassa teemana oli Dare to Share. Islannin Roverwayn teemana oli Open Up ja Suomessa See Feel Follow. Vuoden 2016 Roverwayssa, Ranskassa, teemana oli Sur la Route eli On the Road. Alankomaisen Roverwayn teemana tulee olemaan Opposites Attract.

Suomen Roverway

Tapahtumiin osallistutaan jopa lähes 50 eri maasta noin 4000 hengen voimin. Näin tapahtui myös vuoden 2012 Suomen Roverway-tapahtumassa, jossa mukana oli osajanottajia Euroopan lisäksi myös muun muassa Kanadasta, Brasiliasta, Ugandasta ja Japanista. Leirin teemana oli See Feel Follow ja ulkomaalaiset viihtyivät tapahtumassa hyvin, vaikka jotkut eivät olleet koskaan tehneet nuotiota ennen leirille saapumistaan. Toiset taas kiittelivät suomalaista ruokaa, joka oli heistä maittavaa ja hyvälaatuista. Myös kulttuuri ja kansalaistemme kauneus huomattiin.

Monet saivat tapahtumassa jopa sata uutta ystävää Facebookiin, ja yhteyttä aiottiin pitää tiukasti. Uusien kavereiden kanssa on suunniteltu jopa uusia leirejä. Suomen Roverwaylla tutustuttiin myös saunomiseen, jonka leiriläiset kokivat ensijärkytyksen jälkeen mukavaksi tavaksi. Suomalaisia leiriläisiä huvitti ulkomaalaisten ihmettely, sillä monikaan ulkomaalainen ei ollut koskaan ennen kokenut saunaa.

Päätapahtuma toteutettiin Hämeenlinnan Evolla, jossa leiriläiset muun muassa rakensivat hirsimökkiä, pelasivat sokkojalkapalloa ja tekivät koruja roskista. Leirillä suunniteltiin myös omaa tulevaisuutta ja rauhanomaisempaa maailmaa. Leiri päätettiin haikein mutta iloisin mielin, ja yleisesti ottaen leiri todettiin onnistuneeksi, sillä järjestäjien tärkein päämäärä, osallistujien tyytyväisyys leirin antiin, tavoitettiin.

Mitä voi odottaa Alankomaiden Roverwaylta vuodelta 2018?

Alankomaiden Roverwayn teemana on Opposites attract, eli vastakohdat vetävät puoleensa. Leirille odotetaan noin 3000 osallistujaa. Tapahtuman avajaiset tulevat olemaan Haguen rannalla. Leirillä tullaan pitämään TED-talk-tyylisiä puheita ja tapahtumia. Leirille osallistujat pääsevät majoittumaan Scout Camp Zeewoldeen, joka sijaitsee jopa yli kaksi metriä merenpinnan yläpuolella. Jokaiselle leiriläiselle luvataan mahdollisuus maistella monipuolista alankomaiden ruokaa ja purjehtia merellä.

Yleensä Roverway-leireille osallistuu enemmän partiolaisia ympäri Eurooppaa, mutta vuonna 2018 järjestettävä Irlannin kansainvälinen jamboree-tapahtuma vie osan osallistujista.